Kokeilua pohjustava työpaja kirjanpidon tapahtumatasoisen tiedon käytöstä

13.04.2023 13.04.2023
13:00 15:00
Järjestäjä: Yrityksen digitalous -hanke
Paikka: Teams

Yrityksen digitalous-hankkeessa on suunnitteilla kokeilu ”Kirjanpidon tapahtumatason tiedon standardointi ja hyödyntäminen” (kevät 2023). Kokeilun tavoitteena on todentaa, kuinka kirjanpidon vakiosisältöinen tapahtumatasoinen tieto palvelisi viranomaisten ja muiden tiedonhyödyntäjien tarpeita.

Kokeilun keskiössä on tulovero- ja ALV-ilmoittamiseen sekä tilastointiin tarvittavien tietojen tutkiminen. Kokeilussa halutaan myös selvittää tietojen hyödynnettävyyttä mm. tilintarkastuksessa, verotarkastuksessa, rahoitus-, analyysi- ja benchmarking-prosesseissa. Lisäksi tavoitteena on selvittää tiedon vakiomuotoinen esittämistapa, joka mahdollistaisi tiedon automatisoidun hyödyntämisen erilaisissa järjestelmissä.

Kokeilussa koestetaan XBRL GL -määritystä tiedostomuotona. Tietosisällön vakiointi pohjautuu Liikekirjuri-tilikarttaan sekä muihin vakioitaviin lisäseurantakohteisiin.

Ennen kokeilun toteuttamista järjestämme yhteiskehittämisen työpajan, jonka tavoitteina on

  • ymmärtää kirjanpidon tapahtumatasoisen tiedon hyödyntäjien tietotarpeet
  • ymmärtää eri tyyppisten yritysten kyvykkyydet ja
  • kartoittaa tilikartan ja lisäseurantakohteiden käyttöä raportoinnissa.

Toivomme työpajaan eri toimialoilta osallistujia, jotka tuottavat tai hyödyntävät taloustietoja ja joilla on tiedon käytettävyyteen liittyviä näkemyksiä.
​​​​​​​
Työpajaa vetää hankkeen toimeksiannosta Elina Koskentalo Arccosista.

Ilmoittaudu työpajaan viimeistään 11.4.2023. Mukaan mahtuu enintään 50 osallistujaa. Jos joudut perumaan osallistumisesi, tee se viimeistään 10.4., jotta paikkasi vapautuu seuraavalle jonottajalle.

Lisätietoa kokeilusta ja työpajasta: Elina Koskentalo, elina.koskentalo (at) arccos.fi .