Kaupankäynnin asiakirjat ja tositteet digitalisoituvat

Tulevaisuuden tavoitteena on, että kun teet tilauksia, laskutat asiakasta tai tuotat kuitin, asiakirjat ja tositteet olisivat rakenteisia eli koneluettavia ja siirtyvät digitaalisesti. Digitaalisina tilauksia kutsutaan hankintasanomiksi, laskuja verkkolaskuiksi ja kuitteja eKuiteiksi. Digitaaliset tositteet siirtyvät yritysten ja järjestelmien välillä rajapintoja pitkin. Tulevaisuudessa tieto voi välittyä myös digitaalisten identiteettilompakoiden välillä. Lue lisää hankintasanomista, verkkolaskuista ja eKuiteista.

Tässä on esimerkki siitä, miten digitaaliset tositteet toimisivat​ tulevaisuudessa:

 • Kun kauppakumppanit tekevät sopimusta, he laativat katalogin sopimuksen mukaisista tuotteista ja palveluista sekä niille sovituista hinnoista.
 • Kun yritys tekee tilauksen, muodostuu koneluettava eli rakenteinen hankintasanoma sovitun katalogin mukaisesti. Koska tilauksen tiedot ovat koneluettavassa muodossa, ne siirtyvät automaattisesti ja tietoturvallisesti saman tien kauppakumppanin järjestelmiin (esimerkiksi myyntireskontraan, varastojärjestelmään, toiminnanohjausjärjestelmään).
  • Samalla tavalla koneluettava tilausvahvistus siirtyy toimittajalta tilaajalle.
 • Kun tuote tai palvelu on toimitettu, lasku muodostuu tilauksessa ja tilausvahvistuksessa olevan rakenteisen tiedon perusteella.
 • Kun lasku saapuu tilaajalle, se tiliöityy ostoreskontrassa automaattisesti.
 • Periaatteessa tarjouksen, hankintapäätöksen ja sopimuksen yhteydessä laadittu määrämuotoinen, rakenteinen tuote- ja palvelukatalogi mahdollistaa laskun tietojen tarkistuksenvastaavatko esimerkiksi tunti- tai päivähinnat ja tuotteiden kappale- tai erähinnat katalogissa sovittuja hintoja.
  • Yritys voi itse määritellä, miten laskujen asiatarkastus ja hyväksyntä etenee. ​
 • Kun kaupankäynnin tositteet ovat rakenteisessa muodossa, tositteiden tiliöintitiedot siirtyvät automaattisesti kummankin kumppanin kirjanpitoon ja myös erilaisiin raportteihin.
 • Kun laskutat valtiota

  Valtio vastaanottaa vain verkkolaskuja. Valtio ei vastaanota sähköpostin liitteenä lähetettyä laskua, sillä se ei ole verkkolasku. Valtio vastaanottaa vain Eurooppa-normin mukaisia laskuja. Tutustu laskun sisältöä ja välittämistä koskeviin vaatimuksiin: Laskun vähimmäistietosisältö. Laskulla tulee olla riittävät ja oikeat tiedot, jotta lasku voidaan käsitellä automaatiota hyödyntäen. Valtiokonttori ylläpitää ohjeita siitä, miten lähetät verkkolaskun valtiolle ja miten toimit, kun haluat vastaanottaa laskusi valtion virastoilta sähköisenä.

 • Kun otat vastaan laskuja valtiolta

  Jos vastaanotat laskuja valtiolta ja haluat siirtyä paperilaskun sijasta verkkolaskuun, ole yhteydessä laskuttavaan virastoon.

  Voit pyytää laskuttavalta virastolta sähköisenä myös liitteellisen laskun. Jos käytät välittäjänä pankkia ja yrityksesi on tehnyt sopimuksen pankin kanssa liitteiden välittämisestä, ilmoita laskuttavalle virastolle liitteen vastaanottovalmiudesta. Muussa tapauksessa saat liitteellisen laskun paperipostissa.

, Päivitetty 27.4.2023 klo 17:07