Hyppää sisältöön

Mikä muuttuu yrityksissä?

Yrityksen koko elinkaari voitaisiin tulevaisuudessa digitalisoida perustamisesta päättämiseen.

Yrityksille luodaan digitaalinen identiteetti, joka sisältää perustietoa yrityksestä, mukaan lukien mm. nimi, Y-tunnus, kotipaikka ja kieli. Lisäksi digitaalinen identiteetti voi sisältää esimerkiksi verkkolaskuosoitteen ja yrityksen edustajan tiedot. Digitaalisen identiteetin avulla tietoa voidaan siirtää digitaalisesti ja turvallisesti eri kumppaneiden välillä ja asioidessa viranomaisten kanssa myös kansainvälisesti.

Yrityksen kaupankäynnin tositteet, tilaukset, laskut ja kuitit muodostuvat koneluettavassa muodossa​. Näin tositteiden manuaalinen käsittely vähenee, luotettavuus paranee ja virheiden määrä pienenee. Yritys voi siirtää taloustietoja ja tositteita digitaalisesti järjestelmien välillä eri viranomaisille ja yhteistyötahoille rajapintoja pitkin.

Yrityksen kirjanpito muodostuu automaattisesti digitaalisista kaupankäynnin tositteista. Taloushallinnon tiedot ovat käytettävissä liiketoiminnan seurantaan ajantasaisesti.

  • Kun laskutat valtiota

    • Valtio vastaanottaa vain verkkolaskuja. Valtio ei vastaanota sähköpostin liitteenä lähetettyä laskua, sillä se ei ole verkkolasku. Valtio vastaanottaa vain Eurooppa-normin mukaisia laskuja. Tutustu laskun sisältöä ja välittämistä koskeviin vaatimuksiin: Laskun vähimmäistietosisältö. Laskulla tulee olla riittävät ja oikeat tiedot, jotta lasku voidaan käsitellä automaatiota hyödyntäen. Valtiokonttori ylläpitää ohjeita siitä, miten lähetät verkkolaskun valtiolle ja miten toimit, kun haluat vastaanottaa laskusi valtion virastoilta sähköisenä.

  • Kun otat vastaan laskuja valtiolta

    Jos vastaanotat laskuja valtiolta ja haluat siirtyä paperilaskun sijasta verkkolaskuun, ole yhteydessä laskuttavaan virastoon.

    Voit pyytää laskuttavalta virastolta sähköisenä myös liitteellisen laskun. Jos käytät välittäjänä pankkia ja yrityksesi on tehnyt sopimuksen pankin kanssa liitteiden välittämisestä, ilmoita laskuttavalle virastolle liitteen vastaanottovalmiudesta. Muussa tapauksessa saat liitteellisen laskun paperipostissa.

, Päivitetty 13.5.2022 klo 10:51