Mikä muuttuu yrityksissä?

Yrityksen koko elinkaari perustamisesta päättämiseen sekä yritystoiminnan arkeen voitaisiin tulevaisuudessa digitalisoida. Tavoitteena on, että yritysten toiminta digitalouden ekosysteemissä on mahdollisimman sujuvaa ja vaivatonta, esimerkiksi digitaalisen identiteetin ja tositteiden koneluettavuuden kautta.

Yrityksen digitaalinen identiteetti tunnistaa yrityksen luotettavasti ja yksilöidysti. Se sisältää perustietoa yrityksestä (mm. nimi, Y-tunnus, kotipaikka). Yritys voi tulevaisuudessa ottaa käyttöönsä lompakkopalvelun, joka sisältää yrityksen digitaalisen identiteetin. Lompakkopalvelun avulla tietoa voidaan siirtää digitaalisesti ja turvallisesti eri kumppaneiden välillä ja asioidessa viranomaisten kanssa – myös kansainvälisesti.

Yrityksen kaupankäynnin tositteet, tilaukset, laskut ja kuitit muodostuvat koneluettavassa eli rakenteisessa muodossa. Näin tositteiden manuaalinen käsittely vähenee, luotettavuus paranee ja virheiden määrä pienenee. Yritys voi siirtää taloustietoja ja tositteita digitaalisesti järjestelmien välillä eri viranomaisille ja yhteistyötahoille rajapintoja pitkin tai tulevaisuudessa lompakkopalveluja hyödyntäen, eikä niitä tarvitse ilmoittaa aina erikseen.

Yrityksen kirjanpito muodostuu automaattisesti digitaalisista kaupankäynnin tositteista. Taloushallinnon tiedot ovat käytettävissä liiketoiminnan seurantaan ajantasaisesti.

, Päivitetty 27.4.2023 klo 16:06