Tälle sivulle kokoamme meneillään olevia Yrityksen digitalous -hankkeen kokeiluja.
Kun kokeilu on päättynyt, uutisoimme sen tuloksista ja siirrämme kokeilua koskevan kuvauksen toteutettujen kokeilujen sivulle.
Tälle sivulle kokoamme meneillään olevia Yrityksen digitalous -hankkeen kokeiluja.
Kun kokeilu on päättynyt, uutisoimme sen tuloksista ja siirrämme kokeilua koskevan kuvauksen toteutettujen kokeilujen sivulle.
Tällä hetkellä Peppol-hankintasanomien käytön suurin este on siihen liittyvän osaamisen puute. Kokeilun tarkoituksena on tuottaa konkreettinen käytännön esimerkki kouluttajille suunnatusta Peppol koulutusohjelmasta.
Koulutuskokeilun avulla opitaan lisää siitä, miten digitalisaatioon liittyvä infrastruktuuri voidaan jalkauttaa Suomeen koulutusyhteistyöllä. Mallia voidaan hyödyntää myös muissa koulutuksissa.
Valtiokonttori ja Tieke Ry. Työpajoihin osallistuvat päivitetään myöhemmin.
Kokeilu koskee kouluttamiseen keskittyviä organisaatioita ja yrityksiä. Ensimmäisessä vaiheessa kokeilun kohderyhmänä on julkisen sektorin organisaatioita kouluttavat kouluttajat, mutta myöhemmin myös yksityissektorin kouluttajat. Kouluttajien lisäksi kokeilusta hyötyvät myös loppukäyttäjät, eli tavalliset yritykset ja organisaatiot, jotka tarvitsevat koulutusta Peppoliin liittyen.
Toukokuu 2023 – joulukuu 2023
Lisätietoa kokeilusta:
Noora Salonen, Valtiokonttori, noora.salonen@valtiokonttori.fi
Timo Simell, Tieke timo.simell@tieke.fi ja Merja Sjöblom, Tieke merja.sjoblom@tieke.fi
Kokeilun tavoitteena on todentaa, kuinka kirjanpidon vakiosisältöinen tapahtumatasoinen tieto palvelisi viranomaisten ja muiden tiedonhyödyntäjien, kuten tilintarkastajien ja rahoituslaitosten tarpeita.
Kokeilun tarkoituksena on tutkia aineiston toimivuutta tuloverotuksen, arvonlisäverotuksen ja tilastoinnin näkökulmista. Kokeilussa on tärkeää selvittää myös tietojen hyödynnettävyyttä mm. tilintarkastuksessa, verotarkastuksessa, rahoitus-, analyysi- ja benchmarking-prosesseissa. Lisäksi tavoitteena on selvittää tiedon vakiomuotoinen esittämistapa, joka mahdollistaisi tiedon automatisoidun hyödyntämisen erilaisissa järjestelmissä.
Kokeilussa käytetään XBRL GL -määritystä tiedostomuotona. Tietosisällön vakiointi pohjautuu Liikekirjuri-tilikarttaan sekä muihin vakioitaviin lisäseurantakohteisiin.
Osallistujat päivitetään myöhemmin.
Huhti-elokuu 2023
Kirjanpidon tapahtumat tuotetaan XBRL GL-muotoon esimerkkitiedoston mukaisesti. Kokeiluun tarvitaan sekä synteettistä dataa, että aitoa dataa. Synteettinen aineisto on täysin keinotekoista ja siltä osin kokeilualustana on kaikille avoin MiniSuomi. Aidon datan osalta käsittelyä tehdään ainoastaan virastojen sisäisesti. Kokeilussa olevaa dataa käsitellään tietoturvallisesti.
Lisätietoa kokeilusta:
Elina Koskentalo, Arccos Consulting Oy, elina.koskentalo (at) arccos.fi
Kokeilulla selvitetään millä tavoin taloushallinnon järjestelmätoimittajat pystyisivät tuottamaan tilinpäätöksiä digitaaliseen eli rakenteiseen muotoon ja siirtämään tiedot rajapinnan kautta Patentti- ja rekisterihallitukseen (PRH). Kokeilussa koko tilinpäätöksen sisältö, tulos- ja taselaskelmat ja liitetiedot sekä muut tiedot, tuotetaan inline XBRL -muotoon.
Kokeilussa halutaan myös ymmärtää millä tavoin yritykset pystyvät tuottamaan liitetietoja ja miten laajasti niiden sisältöjä kannattaa tuottaa digitaaliseen muotoon sekä miten tietoja voidaan hyödyntää. Lisäksi halutaan selvittää laajemmin inline XBRL-muotoisen raportoinnin käyttöönoton vaikutuksia.
PRH, Tilastokeskus. Muut osallistujat päivitetään myöhemmin.
Maaliskuu-elokuu 2023
Lisätietoja kokeilusta:
Juho Mäkinen, PRH, juho.makinen(at)prh.fi
Elina Koskentalo, Arccos Consulting Oy, elina.koskentalo(at)arccos.fi
Kokeilussa testataan verkkolaskun teknistä tiedonvälitystä rajapinnan kautta operaattorilta tiedonkäyttäjille. Oleellista on, että aineisto on muutettavissa rakenteelliseen muotoon, jolloin sitä voidaan hyödyntää paremmin tilastoinnissa sekä kohdistaa alv-ilmoitukselle automaattisesti.
Toinen kokeilussa selvitettävä asia on voiko Valtiokonttori toimia tiedon kerääjänä ja välittäjänä eri virastoille esimerkiksi tilastokeskukselle tai Verohallinnolle niiden tiedonsaantioikeuksien mukaisesti.
Tämän kaltaisten tiedonvälityskanavien rakentaminen on osa Yrityksen digitalous –hankkeen ekosysteemityötä.
Verohallinto, Tilastokeskus, Valtiokonttori, verkkolaskuoperaattoreita (päivitetään myöhemmin).
Kevät-syksy 2023.
Lisätietoja kokeilusta:
Lue kokeilun tavoitteista tarkemmin: Kevyempää raportointia ja parempaa tilastointia verkkolaskun avulla, blogi 29.03.2023.
Maria Eskelinen, Verohallinto, maria.eskelinen(at)vero.fi
Mika Lassander, Tilastokeskus, mika.lassander(at)stat.fi
Tomi Rusi, Valtiokonttori, tomi.rusi(at)valtiokonttori.fi
Kokeilussa halutaan todentaa kuinka ns. pitkä tulos- ja taselaskelma pääkirjantilien tasolla esitettynä palvelisi eri viranomaisten ja muiden tiedonhyödyntäjien tarpeita. Kokeilun keskiössä on tuloveroilmoittamiseen ja tilastointiin tarvittavien tietojen tutkiminen. Tietosisällön vakiointi pohjautuu Liikekirjuri-tilikartan sisältöön.
Toinen tulokulma kokeilussa on tiedon vakiomuotoinen esittämistapa, joka mahdollistaisi tiedon automatisoidun hyödyntämisen erilaisissa järjestelmissä. Tässä kokeilussa koestetaan XBRL GL -määritystä tiedostomuotona.
Kokeiluun osallistuu kaksi ohjelmistotaloa: Accountor Finago Oy ja Mediamaestro Oy. Kirjurituote Oy toimii yhteistyökumppanina. Sen Liikekirjuri™-tilikartta on tietosisällön vakioinnin pohjana.
Marras-/joulukuu 2022 -tammikuu 2023. Kokeilua jatketaan vielä keväällä 2023 aidon datan eli oikeiden yritysten aineistojen tarkastelulla.
Pääkirjan tilien saldot tuotetaan XBRL GL-muotoon esimerkkitiedoston mukaisesti. Aineisto on synteettistä dataa ja kokeilualustana on MiniSuomi. Synteettinen aineisto on täysin keinotekoista, se ei perustu oikeisiin tietoihin.
Kokeilun ensimmäisessä vaiheessa tuotettiin synteettistä dataa, joka on avoimesti tarjolla MiniSuomi-palvelussa. Kokeilun toisessa vaiheessa on myös tarkoitus tuottaa oikeiden yritysten data-aineistoja, joita virastot voivat tutkia sisäisesti.
Lisätietoja kokeilusta: elina.koskentalo(at)arccos.fi.
OP, Visma, Posti Messaging, Tieke, Tietoevry, CGI, Nordea, DVV, Finanssiala ry, Nexigroup, ReceiptHero, Kuntaliitto, Kesko, Danskebank, Trafore, Verohallinto ja Valtiokonttori
PoCin (Proof-of-Concept) tavoitteina on todentaa Peppol-verkon toimivuus rakennus- ja rakennustuoteteollisuudessa sisältäen standardoidun tuotetiedon käytön sekä arvioida sähköisen tiedonvaihdon vaikutukset PoCista saatavaa kokemustietoa käyttäen. PoCin yhteydessä toteutetaan myös tekninen kokeilu, jossa välitetään todenmukaisia hankintasanomia Peppol-verkossa. Samalla PoC edistää hankkeen tavoitetta rakenteisten (Peppol) hankintasanomien käyttöönotosta.
PoC edistää rakennus- ja rakennustuoteteollisuuden digitalisaatiota tarjoten ratkaisuna mahdollisuuden yhtenäistää tiedonvälityksen liiketoiminta- ja tuotetietoa, alentaa tiedonkäsittelyn kustannuksia ja parantaa tiedon laatua. Tämä mahdollistaa muun muassa sen, että osapuolet voivat lähettää ja vastaanottaa standardeihin perustuvia rakenteisia sanomia.
Yleistyessään ratkaisu tehostaa hankintoihin liittyviä kuljetuksia ja muuta logistista käsittelyä, sekä mahdollistaa CO2-päästöjen vähentämisen toiminnan ennakoitavuuden kasvaessa.
PoC koskee rakennusteollisuudessa ostajina ja rakennustuoteteollisuudessa toimittajina työskenteleviä yrityksiä. Sillä on vaikutusta myös tuotetoimitusketjuihin osallistuville logistiikan alan yrityksille ja rakennusalan toimitusketjuja kehittävälle tutkimukselle, esimerkiksi Building 2030 konsortion hankkeille, Peppol-palveluntarjojille sekä Valtiokonttorille Peppol-viranomaisena.
PoCin tarkoituksena on tuottaa käytännön esimerkki siitä, mitä sähköisen liiketoimintatiedon käyttö ja välittäminen tarkoittaa rakennusteollisuudessa ja rakennustuoteteollisuudessa. Tulosten perusteella rakennusteollisuuden ekosysteemi kykenee suunnittelemaan ja toteuttamaan Peppol-sanomien tuotannolliseen käyttöön johtavat toimet.
PoCin tulokset julkistetaan kaikille avoimissa webinaareissa (tai vastaavissa) ja niiden aineistoina.
PoC toteutetaan MiniSuomi -ympäristössä yhteistyössä Fira Rakennus Oy:n, DBE Core Oy:n, Maventa Oy:n sekä Yrityksen digitalous -hankkeen kanssa.
Aloitus tammi-helmikuussa 2023
Lisätietoja Hannu Kivinen, Valtiokonttori, hannu.kivinen (at)valtiokonttori.fi
Kokeilu toteutetaan MiniSuomi -toteutuksena yhteistyössä KomKom Ky:n sekä ohjelmistotalo Suonentieto Oy:n kanssa.
Aloitus helmikuussa 2023
Lisätietoja: Johanna Kotipelto, Verohallinto, johanna.kotipelto (at) vero.fi