Meneillään olevat kokeilut

Tälle sivulle kokoamme meneillään olevia Yrityksen digitalous -hankkeen kokeiluja. Kun kokeilu on päättynyt, uutisoimme sen tuloksista ja siirrämme kokeilua koskevan kuvauksen toteutettujen kokeilujen sivulle.

  • Peppol-koulutukset loppukäyttäjille

    Yrityksen digitalous -hanke on käynnistänyt loppukäyttäjille suunnatun Peppol-koulutusmallikokeilun. Koulutukset toteutetaan keväällä 2024. Valtiokonttori on mukana Yrityksen digitalous -hankkeessa ja toimii myös Suomen Peppol-viranomaisena. Peppol on liikeasiakirjojen sähköiseen välitykseen tarkoitettu kansainvälinen verkosto, jonka avulla ostajat ja myyjät voivat välittää standardimuotoisia sähköisiä asiakirjoja. Tällä hetkellä Peppol-hankintasanomien käytön suurin este on siihen liittyvän osaamisen puute. Loppukäyttäjille, eli sanomien lähettäjille ja vastaanottajille, suunnatun Peppol-koulutuskokeilun tarkoituksena on tuottaa konkreettinen käytännön esimerkki loppukäyttäjille suunnatusta Peppol koulutusmallista: mikä toimii, mikä ei, mikä herättää ajatuksia loppukäyttäjissä, mikä taas karkottaa kuulijat. Tarkempana kohderyhmänä kokeilussa ovat pienet ja keskisuuret yritykset. Kokeilukumppanina toimii Ajantieto Oy ja kokeilun on tarkoitus valmistua kesällä 2024. – Kansainvälisten Peppol-sanomien hyödyntämisessä on lähdetty nyt Suomessakin reippaasti liikkeelle. Toiminnanohjaus- ja taloushallinnon järjestelmissä läpivirtaavan sähköisen ja standardoidun tilaus-, tilausvahvistus-, toimitus-, lasku- ja maksudatan aukoton ja ehjä läpivirtaus tuottaa säästöjä, kun virheellistä dataa ei pääse prosessiin. Turhien selvitystöiden poistuminen ja täsmäytyksissä onnistuminen mahdollistaa resurssien suuntaamisen tuottavampaan ja mielekkäämpään työhön. Koulutuskokeilussa edistämme mm. toimitusketjuissa mukana olevien pk-yritysten ymmärrystä Peppol-kyvykkyyden hyödyistä ja tuotamme koulutusmateriaalia asiaa edistäville tahoille, kertoo taloushallinnon asiantuntijoiden oppimiseen erikoistunut Ajantieto Oy:n toimitusjohtaja Jaana Koskinen. Kokeilu on jatkoa kouluttajien koulutusmalli kokeilulle. Siinä todettiin, että vaikka koulutuksiin osallistui loppukäyttäjiä, on silti tarve erilliselle loppukäyttäjien syventävälle koulutusmallikokeilulle. Samalla nähdään, saivatko kouluttajat heille suunnatusta koulutuksesta riittävästi osaamista, ja miten heidän koulutustaan tulisi vielä kehittää. Kokeilu toteuttaa YD-hankkeen tavoitetta rakenteisten Peppol-hankintasanomien laajan käyttöönoton tukemisesta. Loppukäyttäjien Peppol-koulutuskokeilusta kerätään opit ja niistä kerrotaan avoimesti Yrityksen digitalous -hankkeen kanavalla.

    Lisätietoa:

    Noora Salonen asiantuntija Suomen Peppol-viranomainen, Valtiokonttori noora.salonen@valtiokonttori.fi

  • Rakenteisen tiedon siirtäminen ja hyödyntäminen läpi koko ketjun

    Kokeilussa kokoamme yhteen saman käyttöliittymän alle Yrityksen digitaloushankkeessa aiemmin tehtyjä kokeiluja niin, että voimme testata ja mallintaa datan siirtämistä ja hyödyntämistä toimijalta toiselle esimerkiksi alkutuotannosta viranomaisraportointiin saakka. Hyödynnämme raportoinnin keventämiseen saamiamme oppeja ja aiemmissa kokeiluissa rakennettuja demoja, jotka liittyvät rakenteisen tiedon lukemiseen, muuntamiseen, siirtämiseen ja hyödyntämiseen. Rakenteisen tiedon siirtäminen ja hyödyntäminen läpi koko ketjun -kokeilun eli niin sanotun päästä päähän -kokeilun demo on merkittävä, sillä sen avulla todennamme hankkeen tavoitteiden toteutuskelpoisuuden minimiekosysteemissä, eli rakenteisen tiedon siirtämisen läpi sen elinkaaren toimijalta toiselle. Kokeilun demo toteutetaan MiniSuomi-ympäristöön, jossa kuka tahansa voi tehdä OmaYritys-sovelluksella toimenpiteitä datalle demoyrityksen näkökulmasta. Yrityksen digitalous -hankkeen tavoitteena on luoda talouden toimijoiden välille yhteentoimiva digitaalinen ekosysteemi, jossa erilaiset liiketoimintadokumentit, kuten laskut, tilaukset ja kuitit, liikkuvat reaaliaikaisesti, saumattomasti ja turvallisesti. Hankkeessa yhtenä kehittämisen tapana on ollut sidosryhmien kanssa tehtävät kokeilut, joissa tämän digitaalisen ekosysteemin osia on kehitetty eteenpäin tai testattu esimerkiksi demojen avulla. Rakenteisen tiedon siirtäminen ja hyödyntäminen läpi koko ketjun -kokeilussa testaamme näiden eri osien toimivuutta läpi koko ketjun.

    Ajankohta

    11/2023-05/2024

    Lisätietoja

    Kokeilun vetäjä: Johanna Kotipelto, Verohallinto johanna.kotipelto(at)vero.fi Lisätiedot teknisestä toteutuksesta: Lauri Soro lauri.soro(at)gofore.com

  • Jäljitettävyys -kokeilu

    Tuote- ja elintarviketurvallisuus vaatii toteutuakseen prosesseja, joilla tuotteiden raaka-aineiden alkuperä voidaan jäljittää. Suomessa tuote- ja elintarviketurvallisuus on jo entuudestaan korkealla tasolla, mutta vaatimusten laajentuessa koskemaan muun muassa vastuullisuustietoja, kasvaa myös seurattavien tietojen määrä. Kesäkuussa 2023 voimaan tullut metsäkatoasetus luo uusia vaatimuksia Suomessa tapahtuvalle alku- ja jalostustuotannolle, kun tietyt raaka-aineet pitää jatkossa pystyä jäljittämään eräkohtaisesti ja varmentamaan, ettei niiden tuottamisessa ole hakattu metsää. Yrityksen digitalous -hankkeen kokeilussa selvitetään, voisiko Peppol-hankintasanomia hyödyntää metsäkatoasetuksen vaatimien alkuperätietojen kuljettamisessa läpi toimitusketjun, aina alkutuotannosta valvovien viranomaisten järjestelmiin saakka. Kokeilussa rakennetaan MiniSuomi-ympäristöön demo, jolla tiedon kulkemista havainnollistetaan.

    Osallistujat

    Verohallinto, Valtiokonttori/Peppol-viranomainen. Kokeilua tehdään yhteistyössä Food Data Finland -hankkeen kanssa.

    Toteutusajankohta

    10/2023 – 05/2024

    Lisätietoja

    Johanna Kotipelto, Verohallinto, johanna.kotipelto@vero.fi

  • Tiedonsiirron yhtenäisillä rajapinnoilla kohti yhden ilmoituskerran periaatetta

    Kokeilussa selvitämme, voidaanko tiedonsiirrolle määritellä yhteiskäyttöiset avoimet rajapintakuvaukset. Rajapintojen toimivuutta testaamme tiedon lähettämisessä ja vastaanottamisessa yritysten kesken ja viranomaisille. Rajapintojen avulla on tarkoitus välittää liiketoimintadokumentteja ja kirjanpidon tietoa vakioidusti. Tiedonsiirron testauksessa hyödynnämme MiniSuomi-alustaa, jonne kehitämme avointa testialustaa myös rajapintojen testaukseen. MiniSuomen testausympäristössä kehitettävä rajapintamääritys käyttötapauksineen on kokeilun edetessä kenen tahansa käytössä. MiniSuomen testausalusta. Tiedonsiirron yhtenäisen menettelyt tehostavat reaaliaikaisen tiedon saatavuutta ja tiedon hyödyntämistä yritysten omaan käyttöön ja viranomaisten lakisääteisiin ilmoituksiin. Samalla yritysten järjestelmäintegraatioiden tuottaminen helpottuu ja sitä kautta liiketoiminnan prosessien kehittäminen reaaliaikaisen tiedon perusteella. Kun tiedonsiirrolle on yhtenäiset menettelyt, yritysten monikertainen raportointi eri viranomaisille kevenee ja siten hallinnollinen taakka vähenee sekä raportointiprosessi yksinkertaistuu.

    Tavoitteet

    • Selvittää, onko mahdollista kehittää vakioidut rajapintamääritykset tiedonsiirtoon yritysten kesken sekä yritysten ja viranomaisten välillä liiketoimintadokumenttien ja kirjanpidon tiedoille.
    • Todentaa standardien rajapintamääritysten toimivuus yritysten kesken sekä yritysten ja viranomaisten välillä.
    • Selvittää ohjelmistojen kyvykkyys ottaa rajapintamääritykset käyttöön
    • Selvittää virastojen kyvykkyys ottaa rajapintamääritykset käyttöön
    • Selvittää standardien rajapintojen yhteiskäyttöisyys ja niiden hyödyt sekä käyttöönottokustannukset yrityksille ja ohjelmistotaloille.
    • Selvittää, miten standardit rajapinnat saadaan yleiseen käyttöön

    Ajankohta

    09/2023 – 04/2024

    Osallistujat

    Tilastokeskus, Verohallinto, Sportum Oy ja Taika Group Oy. Kokeilussa on myös mukana yhteistyökumppaneina yrityksiä, jotka testaavat rajapintamääritystä sovitussa käyttötapauksissa.

    Osallistu yhteiskehittämiseen

    Kokeiluun tarvitaan näkemyksiä myös muilta rajapintojen tuottajilta ja käyttäjiltä.

    Tutustu rajapintamääritykseen. Rajapinnassa on jo huomioitu tiettyjä käyttötapauksia ja listaus käyttötapauksista löytyy MiniSuomen rajapintamääritysten ohesta eri välilehdeltä. Jätä kommenttisi rajapintakehityksestä ja siihen liittyvistä  käyttötapauksista. Osallistumalla pääset mukaan vaikuttamaan ratkaisuehdotusten ja yhteisten standardien kehittämiseen. Osallistuminen kokeiluun on hyvin joustavaa ja perustuu yhdessä sovittavaan yhteiskehittämiseen ja havaintojen jakamiseen. Lisätietoja kokeilusta ja yhteiskehittämisestä: Elina Koskentalo, Arccos Consulting Oy, elina.koskentalo(at)arccos.fi Kristiina Häkkinen, Verohallinto, kristiina.hakkinen(at)vero.fi  Mika Lassander, Tilastokeskus, mika.lassander(at)stat.fi

  • eOsoite-kokeilu lompakko- ja luottamusverkostoissa

    Yrityksen digitaalinen identiteetti, lompakot ja muut uudet tekniikat on  kokeiltava, jotta saadaan oikeita kokemuksia näiden käytöstä päätöksen teon tueksi.
    Yhteisissä prosessityöpajoissa määritetään ja valitaan sidosryhmien kanssa käyttötapaukset, joita lähdetään työstämään teknisessä kokeilussa.
    Tekninen kokeilu toteutetaan MiniSuomi-ympäristössä. MiniSuomeen luodaan lompakko- ja luottamusverkoston tekninen toteutus, jossa testataan yhdessä sidosryhmien kanssa yritysten identiteettiä eKuitinhankintasanomien ja muiden digitaalisten dokumenttien käyttämisessä.

    Osallistujat

    OP, Visma, Posti Messaging, Tieke, Tietoevry, CGI, Nordea, DVV, Finanssiala ry, Nexigroup, ReceiptHero, Kuntaliitto, Kesko, Danskebank, Trafore, Verohallinto ja Valtiokonttori

    Ajankohta

    2022-2024. Alkuvuoden työpajoihin pääsee vielä mukaan.

    Lisätietoja

    esko.kaarlonen (at) valtiokonttori.fi

, Päivitetty 17.6.2024 klo 13:23