eKvittot automatiserar överföringen av kvittouppgifter, eftersom informationen på det digitala eKvittot automatiskt kopplas till kontotransaktionen. För att detta ska vara möjligt måste informationen på kvittot förmedlas i strukturerad form så att olika program och dataanalyssystem kan utnyttja den. På så sätt kan köparen dela vald information på kvittot med önskade partner, såsom företagare, konsumenter, skattemyndigheter och finansinstitut.
I eKvittots struktur finns färdigt formbunden produktinformation och mervärdesskattesatsen för varje produkt. När man till exempel gör inköp med betaltidskort behövs inte längre ett papperskvitto eller att man skannar kvittot och överför det i det system där kostnaderna konteras, kontrolleras och skickas vidare för godkännande. Med informationen i eKvitto kan man automatisera konteringen och momsspecifikationen.
Konkreta fördelar med eKvitto
- eKvittot minskar det manuella arbetet inom ekonomiförvaltningen, så det blir tid över för till exempel noggrannare analyser och prognoser.
- Aktuell ekonomisk information kan användas som stöd för beslutsfattandet.
- Kvittona är alltid i gott förvar.
- Kvittonas läsbarhet förändras inte.
- Då manuellt införande av information på många olika platser faller bort, minskar också möjligheten till fel.
- Genom att införa eKvitto får företagets ekonomiförvaltning ta del av fördelarna med automation.
- eKvitto minskar den pappersmängd som behövs i ekonomiförvaltningen och bidrar till att agera ansvarsfullare och miljövänligare.
I nedanstående video visas fördelarna med eKvitto för företagare med hjälp av animation och texter. Fördelarna beskrivs också i texten.
Målet är att göra eKvitto till en del av företagens vardag
Målet för projektet Företagets digitala ekonomi är att främja användningen av eKvitto och göra det till en del av företagens vardag. Företaget kan utnyttja informationen i eKvittot i det egna ekonomiförvaltningssystemet. Målet för projektet är att 20 procent av de inhemska kvittona mellan företag ska vara eKvitton före utgången av 2023. Före utgången av 2025 ska 80 procent av kvittona mellan företag överföras i strukturerad form
Fyrkantsmodellen
Fyrkantsmodellen är en modell för förmedling av affärsdokument där avsändaren och mottagaren har egna förmedlare.
De statliga organisationerna vill agera effektivt och gå i spetsen för utvecklingen
Statens mål är att få eKvitton på alla sina kortköp före utgången av 2025. De statliga organisationerna har över 50 000 betaltidskort i användning. Trots coronaviruset gjordes över 380 000 inköp 2021 och lika många kvitton behandlades. Hanteringen av ett kvitto tar cirka fem minuter från inköpet till bokföringen och detta manuella arbete vill vi automatisera med hjälp av eKvitton. För närvarande är antalet eKvitton litet.
Företagen är i en central position för att målen ska uppnås. I projektet Företagets digitala ekonomi ser man i samarbete med intressentgrupperna till att företagen har förutsättningar att erbjuda och ta emot eKvitton. I projektet strävar man efter att beskriva vilka förändringar som behövs i företagen för att de ska kunna erbjuda eKvitton eller utnyttja eKvitton i ekonomiförvaltningssystemen.
Projektet har gjort en utredning om kostnaderna för eKvitto för olika parter, för att parterna ska kunna uppskatta sina kostnader i fortsättningen. Du kan ladda ner räknaren nedan och med den kan din organisation se kostnadsfördelarna med att använda eKvitto jämfört med användningen av papperskvitton. ]]