På den här sidan samlar vi pågående experiment med projektet Företagets digitala ekonomi.
När experimentet har avslutats kommer vi att rapportera om dess resultat och flytta beskrivningen av experimentet till sidan för utförda experiment.
På den här sidan samlar vi pågående experiment med projektet Företagets digitala ekonomi.
När experimentet har avslutats kommer vi att rapportera om dess resultat och flytta beskrivningen av experimentet till sidan för utförda experiment.
Experimentet testar den tekniska dataöverföringen av nätfakturor via gränssnittet från operatören till dataanvändarna. Det är väsentligt att materialet kan ändras till en strukturerad form, i så fall kan det användas bättre i statistiken och automatiskt tilldelas momsdeklarationen.
En annan fråga som ska klargöras i experimentet är om Statskontoret kan fungera som datainsamlare och förmedlare åt olika myndigheter, till exempel Statistikcentralen eller Skatteförvaltningen, i enlighet med deras tillgång till informationsrättigheter.
Att bygga dataöverföringskanaler som denna är en del av ekosystemarbetet i Företagets digitala ekonomi -projekt.
Skatteförvaltningen, Statistikcentralen, Statskontoret. Vi söker nätfaktureringsoperatörer som partners under mars 2023.
Experimentet inleds i februari och beräknas vara klar till sommaren.
Mer information om experimentet:
Maria Eskelinen, Skatteförvaltningen, maria.eskelinen(at)vero.fi
Mika Lassander, Statistikcentralen, mika.lassander(at)stat.fi
Tomi Rusi, Statskontoret, tomi.rusi(at)valtiokonttori.fi
I experimentet vill vi verifiera hur den sk lång resultaträkning som presenteras på huvudboksnivå skulle tjäna olika myndigheters och andra informationsanvändares behov. Fokus för experimentet är att studera den information som behövs för inkomstskatteredovisning och statistik. Standardiseringen av informationsinnehållet baseras på innehållet i Liikekirjuri kontoplan.
En annan infallsvinkel i experimentet är ett standardsätt att presentera information, vilket skulle möjliggöra dess automatiserade utnyttjande i olika system. Detta experiment testar XBRL GL -specifikationen som ett filformat.
Två programleverantörer, Accountor Finago Oy och Mediamaestro Oy, har valts ut som deltagare i experimentet. Kirjurituote arbetar som partner. Dess Liikekirjuri™-kontoplan är grunden för att standardisera informationsinnehållet.
November/december 2022 – januari 2023. Experimentet kommer att fortsätta med granskning av verkliga data, det vill säga material från verkliga företag.
Reskontrans saldon produceras i XBRL GL-format enligt exempelfilen. Materialet är syntetisk data och den experimentella plattformen är MiniSuomi. Syntetmaterial är helt konstgjort, det är inte baserat på verkliga data.
I den första fasen av experimentet producerades syntetiskt data, som är öppet tillgängligt i tjänsten MiniSuomi. I experimentets andra fas är det också tänkt att ta fram dataset av riktiga företag som byråerna kan granska internt.
Mer information om experimentet (på finska): elina.koskentalo(at)arccos.fi.
Kombinera kortinköpskvitton med kortfakturor i inköpsfakturasystemet.
I experimentet skapas även en modellrapport för de inköpsrader med kortfakturor för vilka e-kvitton inte har mottagits. Det gör det enklare att kontrollera kortfakturan i köpfakturasystemet.
Polisen, Valvira och Statskontoret
December 2022
Mer information om experimentet: pirjo.ilola(at)valtiokonttori.fi
Företagets digitala identitet, digitala plånböcker och andra nya teknologier måste prövas för att få verkliga erfarenheter av att använda dem för att stödja beslutsfattande.
I de gemensamma processverkstäderna definieras och väljs ut de användningsfall som ska arbetas med i det tekniska experimentet tillsammans med intressenterna.
Det tekniska experimentet utförs i MiniSuomi-miljön. Den tekniska implementeringen av ett plånboks- och förtroendenätverk kommer att skapas i MiniSuomi, där man tillsammans med intressenter testar företagens identitet i att använda e-kvitton, upphandlingsmeddelanden och andra digitala dokument.
OP, Visma, Posti Messaging, Tieke, Tietoevry, CGI, Nordea, DVV, Finanssiala ry, Nexigroup, ReceiptHero, Kuntaliitto, Kesko, Danskebank, Trafore, Skatteförvaltningen och Statskontoret.
Workshops och den första fasen: november-december 2022. Du kan fortfarande gå med i nästa fas i januari 2023.
Mer information: esko.kaarlonen (at) valtiokonttori.fi
Ett gemensamt experiment av Norge, Sverige och Finland i MiniSuomi-miljön. Med hjälp av testdata prover vi vad en digital företagsplånbok kan vara lämplig för och hur den kan användas.
Schemat är knutet till piloten för EUDI plånbokskonsortiet.
En Proof-of-Concept (PoC) har implementerats i början av december 2022
Experimentet är en del av det nordiska samarbetet. Resultaten av experimentet kommer att diskuteras på engelska i Virtual Finlands webbseminarium den 4.4.2023 kl 10-11.
December 2022 –
Mer information om experimentet: tapani.makela(at)vero.fi
Målen för PoC (Proof-of-Concept) är att verifiera funktionaliteten hos Peppol-nätverket inom bygg- och byggproduktindustrin, inklusive användningen av standardiserad produktinformation, och att utvärdera effekterna av elektroniskt datautbyte med hjälp av erfarenhetsinformationen erhållen från PoC. I samband med PoC kommer även ett tekniskt experiment att genomföras, där realistiska upphandlingsmeddelanden kommer att sändas i Peppol-nätverket. Samtidigt främjar PoC projektets mål att introducera strukturerade (Peppol) upphandlingsmeddelanden.
PoC främjar digitaliseringen av bygg- och byggproduktindustrin, och erbjuder som lösning möjligheten att förena affärs- och produktinformation för informationsöverföring, minska kostnaderna för informationsbehandling och förbättra kvaliteten på informationen. Detta möjliggör bland annat att parterna kan skicka och ta emot strukturerade meddelanden baserade på standarder.
När det blir vanligt kommer lösningen att effektivisera inköpsrelaterade transporter och annan logistisk bearbetning, samt möjliggöra minskningen av CO2-utsläpp i takt med att verksamhetens förutsägbarhet ökar.
PoC gäller för företag som arbetar som inköpare inom byggbranschen och som leverantörer inom byggproduktbranschen. Det har också en inverkan på logistikföretag som deltar i produktförsörjningskedjor och på forskning som utvecklar försörjningskedjor inom byggbranschen, till exempel Building 2030-konsortiumprojekt, Peppol-tjänsteleverantörer och Statskontoret som Peppol-myndighet.
Syftet med PoC är att ta fram ett praktiskt exempel på vad användning och överföring av elektronisk affärsinformation innebär inom byggbranschen och byggproduktbranschen. Baserat på resultaten kan byggbranschens ekosystem planera och genomföra åtgärder som leder till produktionsanvändning av Peppol upphandlingsmeddelanden.
Resultaten av PoC kommer att tillkännages i öppna webbseminarier (eller liknande) och i deras material.
PoC implementeras i MiniSuomi-miljön i samarbete med Fira Rakennus Oy, DBE Core Oy, Maventa Oy och Företagets digitala ekonomi projekt.
Start i januari-februari 2023
Mer information Hannu Kivinen, Statskontoret, hannu.kivinen (at) valtiokonttori.fi
Syftet med experimentet är att testa hur flödet av produkt- och batchinformation som en del av en netfaktura skulle kunna underlätta arbetet för jordbruket och småföretagare och intressenter, som tillsynsmyndigheten, och lätta på rapporteringen. I experimentet kommer produkt- och batchinformation att läggas till netfakturan och mobil maskinspråksläsning testas, så att informationen skulle kunna användas i såväl lager- och blockregistreringar som i livsmedelsproducentens spårbarhetsrapportering. Detta skulle underlätta lantbrukarens vardag, eftersom journalerna skulle kunna göras där arbetet utförs, till exempel i ladugården och på åkrarna. Experimentet producerar instruktioner för att lägga till produktbatchinformation till det europeiska e-faktureringsformatet och visar fördelarna med lösningen för branschen och dess intressenter, till exempel i produktspårbarhetsrapportering.
Experimentet genomförs som en MiniSuomi-implementation i samarbete med KomKom Ky och Suonentieto Oy.
Start i februari 2023
Mer information: Johanna Kotipelto, Skatteförvaltningen, johanna.kotipelto (at) vero.fi