Hyppää sisältöön

Tilinpäätösten tiedot digitaalisesti ja entistä laadukkaampana

Yrityksen digitalous -hankkeessa edistetään digitaalisten tilinpäätösten yleistymistä ja tietojen laadun parantamista. Laadun parantamiseksi kaupparekisteriä ylläpitävä Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) on yhdessä Yrityksen digitalouden kanssa hankkinut ohjelman (validaattorin), jolla tarkistetaan digitaalisten tilinpäätösten sisältö.

Jatkossa validaattorilla voidaan varmistaa automaattisesti, että PRH:n rajapintaan lähetetty digitaalinen tilinpäätös sisältää kaikki pakolliset tiedot ennen kuin se rekisteröidään kaupparekisteriin.

PRH on tehnyt sopimuksen validaattorista ranskalaisen UBPartnerin kanssa. Se otetaan käyttöön vuoden 2024 aikana. Käyttöönottoon osallistuu myös PRH:n tilinpäätösrajapinnan toimittaja Solita Oy.

Vaadittavat tiedot määrämuodossa

Digitaaliset tilinpäätökset ovat tietosisällöltään määrämuotoisia ja siten sisältävät aina lain vaatimat tiedot. Siksi digitaaliset tilinpäätökset helpottavat esimerkiksi yritysten taloudellisen tilanteen arviointia, markkinatilanteen kartoittamista ja tilinpäätösten vertailua. Digitaaliset tilinpäätöstiedot ovat myös nopeammin käytössä muun muassa luottoluokituksen saamista ja kilpailijaseurantaa varten.

PRH:lla on rajapinta, joka ottaa vastaan digitaalisia osakeyhtiöiden tilinpäätöksiä taloushallinnon järjestelmästä. Digitilinpäätöksen voi lähettää kaupparekisteriin, jos taloushallinnon järjestelmään on rakennettu yhteys rajapintaan. Kuluvana vuonna jo noin 10 000 yritystä ilmoittaa digitilinpäätöksen kaupparekisteriin rajapinnan välityksellä.

Digitaalisesta raportoinnista tulossa pakollista suuryrityksille

Yrityksen digitalous -hanketta koordinoiva PRH tavoittelee digitilinpäätösten yleistymistä. Tavoitetta edistää eduskunnan joulukuussa hyväksymä lakipaketti, joka velvoittaa suuria yrityksiä ilmoittamaan tilinpäätöksen ja osana toimintakertomusta laadittavan uuden kestävyysraportin kaupparekisteriin digitaalisina.

Muutokset koskevat raportointia vuonna 2024 alkavasta tilikaudesta lähtien ja tulevat suurilla yrityksillä voimaan vaiheittain.

Lue lisää digitilinpäätöksestä PRH:n verkkosivuilta: PRH – Tietoa PRH:sta – Digitaaliset tilinpäätökset.

, Päivitetty 22.4.2024 klo 10:27