Hyppää sisältöön

PRH aloittaa eKuitin käytön valtionhallinnossa – Oulu edelläkävijänä kunnissa

Valtiokonttori on toivonut eKuittia monelta myyjältä ja nyt voimme iloksemme todeta, että myös valtion kirjanpitoyksikkö on mukana edistämässä eKuitin tarjoamista. Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) on ensimmäisenä valtionhallinnossa mahdollistanut eKuitin saamisen. Sähköisen kuitin voi nyt saada maksusta, joka maksetaan PRH:n palvelupisteessä Helsingissä. 

Näin saat eKuitin PRH:lta 

”PRH:n asiakkaalle sähköinen kuitti on melko mutkaton. Asiakkaan täytyy ensin rekisteröityä ReceiptHero Oy:n palveluun. Kun asiakas tämän jälkeen maksaa PRH:n palvelupisteessä, PRH välittää maksun tiedot ReceiptHerolle, joka tuottaa sähköisen kuitin PRH:n puolesta”, toteaa PRH:n asiakas- ja tietopalvelupäällikkö Kirsi Lahtinen. Mahdollisuudesta saada sähköinen kuitti kerrotaan asiakkaille PRH:n palvelupisteessä ja prh.fi-sivulla. 

”PRH:n toteutuksen myötä voimme todeta, että eKuittien tarjoaminen on enemminkin tahdosta kiinni. Toivomme, että eKuitin tarjoajiksi lähtee mahdollisimman moni, jotta turhasta paperista päästään eroon”, toteaa johtava taloushallinnon asiantuntija Pirjo Ilola Yrityksen digitalous –hankkeesta. 

eKuitin toteutus mutkaton julkishallinnon toimijoille 

eKuitin kuitinmallinen logo, missä on e-kirjain ja lukee kuitti suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi

eKuitin toteutus tehtiin Yrityksen digitalous -hankkeen osana ja siinä oli mukana PRH:n kassajärjestelmätoimittaja CPU sekä heidän yhteistyökumppaninsa ReceiptHero. Valtion roolista johtuen jouduttiin rakentamaan markkinoista poikkeava ratkaisu. Mukana olleet toimittajat toteuttivat valtion määritysten mukaisen toteutuksen nopeasti ja hyvässä yhteistyössä. ”Toteutuksessa pyrittiin ottamaan huomioon valtion vaatimukset siten, että toteutus on mahdollinen jatkossa myös muille julkishallinnon toimijoille”, lisää CPU:n myynti- ja markkinointijohtaja Mikko Kupiainen. Julkishallinnon merkitys eKuittien lähettäjänä on merkittävä ja tämä toteutus mahdollistaa julkishallinnolle eKuitin tarjoamisen. PRH:n eKuitti -toteutuksen tekniset kuvaukset saa pyydettäessä ReceiptHerolta ”, lisää ReceiptHeron myyntijohtaja Markus Kyllönen.

Oulu näyttää mallia eKuitin käytössä 

Oulun kaupunki on mahdollistanut kunnista ensimmäisenä eKuitin saamisen jo viime vuoden puolella osassa asiointipisteistään.  “Osana Oulun digistrategiaa on luontevaa, että mahdollistamme ostajille eKuitin ja sen mukana tulevat hyödyt. Mukavaa, että PRH: kin on mukana”, kertoo erityisasiantuntija Teija Lehtosaari Oulun kaupungilta. 

eKuitilla merkittävä yhteiskunnallinen vaikutus 

On arvioitu, että yritysten välisiä korttiostoja tehdään pelkästään suomalaisilla korteilla noin 95 000 000 vuodessa. Kuittien saaminen rakenteiseen muotoon eKuiteiksi mahdollistaa yritysten digitalisaation hyödyt laajemmin. Ostajan hyötyjen lisäksi myös myyjät säästävät paperikuittien tulostamisesta aiheutuvista kustannuksista ja työaikaa säästyy muuhunkin.  

“Lisäksi PRH:n saaminen mukaan eKuittien tarjoajaksi tukee vahvasti Yrityksen digitalous –hankkeen tavoitetta siirtyä reaaliaikaiseen talouteen, jossa yritysten taloustieto kulkee automaattisesti ja luotettavasti eri toimijoiden välillä”, iloitsee Yrityksen digitalous –hankkeen hankejohtaja Minna Rintala. 

, Päivitetty 22.4.2024 klo 10:27