Maailma valmiiksi ennen kesälomia? Kyllä, ainakin yhden tavoitteen osalta!

Kesäkuu on yleensä se aika vuodesta, kun kaikki keskeneräinen työ täytyy saada ennen lomia valmiiksi. Sama tilanne on Yrityksen Digitalous -hankkeen verkkolaskuosastolla. Tänä vuonna voin kaikella ylpeydellä sanoa, että ainakin verkkolaskun päätavoite – saavuttaa organisaatioiden välisessä laskutuksessa 90 %:n verkkolaskuosuus – on viimeisimpien tilastojen valossa täyttynyt!

Pari sanaa analyysistä ja tilastoista. Verkkolaskuvälittäjien tilastoissa on hienoa se, että sähköiset laskut voidaan erotella hyvinkin tarkasti yritysten ja kuluttajien välillä. Sama ei valitettavasti päde manuaalisiin laskuihin, eli sähköposti- ja paperilaskuihin. Apulannan ”viisaus ei asu meissä”-ohjetta noudattaen, saimme hankkeen ulkopuolelta apua Deloitte Oy:ltä tilastollisen analyysin tekemiseen. Analyysi osoitti, että manuaalisesta laskuliikenteestä oletettua suurempi osa on kuluttajalaskuja.

Myös se on ollut tiedossa, etteivät kaikki laskut Suomessa kulje operaattoreiden kautta. Viimeisin tilastointi operaattoreilta kertoo, että noin 455 miljoonaa laskua on pyörähtänyt välittäjien kautta. Hankkeen taustamateriaaleissa on viitattu 2010-luvun puolivälin työ- ja elinkeinoministeriön selvitykseen, jonka perusteella Suomessa liikkuu kaiken kaikkiaan noin 600 miljoonaa laskua. Tämä tieto takataskussa teimme analyysin ja yli 100 miljoonasta manuaalisesta laskusta huolimatta hankkeen verkkolaskutavoite on täyttynyt!

Verkkolaskujen osuus organisaatioiden välisessä laskutuksessa vuonna 2022
Ympyräkaaviossa kerrotaan, että Suomessa organisaatioiden välisessä laskutuksessa sähköistämisaste on 92 %.

Työ ei toki tähän lopu. Verkkolaskuosasto käy kiivaaseen taistoon kuluttajalaskutuksen puolesta, raataa pienille yrityksille suunnatun sovelluspalvelun kanssa ja tähtää tähtiin verkkolaskutuksen vision kanssa. Puhumattakaan lainsäädäntötyöstä ja erilasten kokeilujen parissa puuhaamisesta, mutta ennen kaikkea nauttien laajasta vuoropuhelusta sidosryhmien kanssa.

Paljon on vielä asioita tapahtumassa, mutta ensin pitää saada maailma valmiiksi kesälomaa varten ja hieman hengähtää laiturin nokassa.

Kuten täällä Joensuussa ala-astelaiset suven avauksessa toivottavat:

Hyvää kesää kaikille!

Kirjoittaja
Tomi Rusi

Tomi Rusi on taloushallinnon asiantuntija ja menojen käsittelyn prosessin asiantuntija. Yrityksen digitalous -hankkeessa Tomi edistää erityisesti verkkolaskutusta.