eKuitti ja digilompakko mahdollistavat maksutiedon automaattisen käsittelyn

Olet varmaan kyllästynyt skannaamaan/tulostamaan pdf:ksi matkalippuja tai kulutositteita, ja sen jälkeen syöttämään niiden tiedot työnantajasi kulunhallintapalveluun. Entä jos kuitit menisivät suoraan sähköisenä omaan – tai vielä parempi – työnantajan digitaaliseen lompakkoon, josta ne voidaan käsitellä ja tiliöidä automaattisesti? Tehtäväksesi jäisi enää tiliöinnin tarkistaminen ja matkalaskun/kululaskun lähettäminen hyväksyttäväksi.

Olemme tehneet prototyypin vahvistettavasta eKuitista, joka mahdollistaa kulutiedon automaattisen käsittelyn ja tiliöinnin. Ostaessasi tuotteen kerrot kassajärjestelmälle tai verkkokaupalle eOsoitteen (esimerkiksi QR-koodin), joka viittaa työnantajasi digilompakkoon, ja kuitti lähetetään sinne. Työnantajan lompakosta eKuitti siirtyy työnantajan kulujenhallintajärjestelmään ja edelleen kirjanpitoon. Voit katsoa prototyypistä englanninkielisen screencast-videon.

Raksa Oy:n työntekijä Rami ostaa rautakaupan verkkokaupasta vasaran. eKuitti lähtee kaupan yrityslompakosta Ramin työnantajan yrityslompakkoon, josta se siirtyy kuluhallintaan ja kirjanpitoon.Jos haluat kuitin itsellesi, se voidaan ohjata henkilökohtaiseen digitaaliseen lompakkoosi, joka on kännykässäsi. Tällainen lompakko voisi olla esimerkiksi DVV:n tuleva suomi.fi-lompakko. Voit säilyttää kuitin lompakossasi tai tarpeen mukaan välittää sen edelleen työnantajallesi.

eKuitin prototyyppi on toteutettu SSI-tekniikalla. Prototyyppi noudattaa ARIES-standardia ja sen ACA-Py-nimistä toteutusta pilvilompakolle. Prototyypissä välitetty osoite on kuittia hyödyntävän yrityksen DID (Distributed identifier), jonka perusteella verkkokauppa hakee lohkoketjusta kuitin hyödyntäjän yhteyspisteen, johon eKuitti toimitetaan. Kuitti on esitetty Anoncreds-kredentiaalina, ja sen semantiikka perustuu Peppol-määritykseen. Linkki kuluhallintapalveluun puuttuu vielä eikä ole siksi mukana screencast-videossakaan.

eKuitin rakenteinen esittäminen mahdollistaa kuitin käsittelyn automatisoinnin kuitin hyödyntäjän päässä. Kuitin digitaalinen allekirjoitus estää kuitin peukaloimisen. Lisäksi kuitin oheen voidaan laittaa kuitin antaneen yrityksen perustiedot kaupparekisterin vahvistamana attribuuttitodistuksena, ja verohallinnon vahvistus kuitin antajan ALV-tunnisteesta.

Yrityksen digitalous -hanke on mukana eurooppalaisessa EWC-konsortiossa, jonka LSP-pilotissa kokeillaan eIDAS-asetusluonnoksen tarkoittamien attribuuttitodistusten siirtämistä yritysten digitaalisten lompakoiden välillä. Hankkeen osallistujat tuottavat yrityslompakon, johon ladataan kansallisen kaupparekisterin varmentama yrityksen digitaalinen identiteetti. Tämän jälkeen yrityslompakolla voidaan antaa, välittää ja todentaa mm. matkustamiseen liittyviä attribuuttitodistuksia luonnollisille henkilöille ja yrityksille. Hanke on ehdottanut eKuittia yhdeksi EWC-hankkeen käyttötapaukseksi.

Kirjoittaja
Mikael Linden

Mikael Linden on tekninen projektipäällikkö Yrityksen digitalous -hankkeessa. Hän keskittyy digitaaliseen identiteettiin, yrityslompakoihin ja niiden soveltamiseen.